subota, 30. siječnja 2016.

Karamela, kikiriki i naranča




Srijedom volim karamelu i kikiriki. 

Danas sam odlučila napraviti tortu sa čokoladom,narančom,kikirikijem & naravno karamela za kraj.
..kalorija pregršt, ali baš nas briga.
Kao i svaki puta, a tako i danas jurim u Konzum po namirnice.
Dragoj gospođi na blagajni već "blinka" veliki upitnik iznad glave ? Kaj budete finog opet pekli ?
Iskreno nisam znala što bih joj odgovorila jer recept nisam imala.
U glavi sam kovitlala par glavnih sastojaka: nešto slatko, glavni sastojci kikiriki i čokolada te punooo naranče.

Moram vam priznati da me tortica oduševila, a nadam se da će i vas.

SASTOJCI ZA PODLOGU
250g sport keksi
3 žlice šećera
125g maslaca

SASTOJCI ZA GANACHE KREMU 
500ml slatkog vrhnja Dukat ( koristim jer nije toliko slatko)
250g čokolade za kuhanje
50g očišćenog kikirikija ( nasjeckan na sitno)
1 cijela naranča

SASTOJCI ZA GLAZURU OD KARAMELE
150g šećera
200ml slatkog vrhnja

POSTUPAK ZA PODLOGU
Pećnicu upaliti i staviti grijati na 200*C.
Sport kekse samljeti i pomiješati sa šećerom. U smjesu dodati rastopljeni maslac. Sastojke dobro promiješati i utisnuti u kalup za tortu. 
Podlogu od keksiju staviti u toplu pećnicu i peći 10tak minuta na temperaturi od 170*C.

POSTUPAK ZA KREMU
U slatko vrhnje za šlag dodajte čokoladu koju ste prethodno nasjeckali na sitno, stavite na vatru uz stalno miješanje. Kremu kuhajte dok se čokolada ne otopi. Nikako nemojte zakuhati vrhnje za šlag, već je dovoljno da se čokolada stopi sa vrhnjem. U kremu dodajte sitno nasjeckani kikiriki, sok cijele naranče te koricu od naranče. Sve sastojke dobro promiješate i ulijte preko pečene podloge od keksiju.

POSTUPAK ZA KARAMELU
Stavite šećer u tavu i zagrijavate ga dok se ne počne topiti. Miješate dok se sav šećer ne otopi. Šećer treba biti zlatne boje. Nikako ga nemojte prepržiti jer će onda biti gorak.
Rastopljenom šećeru dodajte vrhnje za šlag. Kuhajte smjesu na nižoj temperaturi uz stalno miješanje. Kad se karamela počinje stiskati izlijte ju na tortu.

Ukrasiti po želji.

Nema komentara:

Objavi komentar